2020-06-15
Informacja dotycząca zawieszenia spłat rat kredytu

Szanowni Państwo,

w nawiązaniu do komunikatu nt. jednolitych zasad oferowania narzędzi pomocowych przez banki - moratorium pozaustawowe opublikowanego na stronie Banku 1 czerwca 2020 r.  informujemy, że od 8 czerwca 2020 r. wnioski o zawieszenie spłat rat kredytu powinny być składane na nowym wzorze formularza dostępnym tutaj.

Zmianie uległ również okres (liczba rat) na jakie można zawieść spłatę:

• dla klientów detalicznych wynosi on aktualnie maksymalnie 6 rat kapitałowo-odsetkowych lub 6 rat kapitałowych, w tym łączna suma zawieszeń spłat to 6 rat dla kredytu niezależnie od liczby złożonych wniosków przez danego klienta.
  • dla klientów instytucjonalnych wynosi on aktualnie maksymalnie:
    a.     3 raty kapitałowo-odsetkowe, w tym łączna suma zawieszeń spłat to 3 raty kapitałowo-odsetkowe dla kredytu niezależnie od liczby złożonych wniosków przez danego klienta,
    b.     6 rat kapitałowych, w tym łączna suma zawieszeń spłat to 6 rat kapitałowych dla kredytu niezależnie od liczby złożonych wniosków przez danego klienta.

Okres spłaty  kredytu zostanie wydłużony o taką liczbę miesięcy, na jaką nastąpiło zawieszenie spłat rat kapitałowo-odsetkowych lub rat kapitałowych.

Przed podpisaniem aneksu do umowy kredytu Bank  informuje Klienta o szacunkowej wysokości raty kapitałowo-odsetkowej po okresie zawieszenia spłat rat kredytu. Wysokość rat kredytu obowiązująca po okresie zawieszenia rat, zostanie klientowi podana w harmonogramie spłat kredytu, dostarczonym po zawarciu aneksu. Klient może odstąpić od aneksu w terminie 21 dni od jego podpisania.

Wnioski można składać do 30 czerwca 2020 r.

2020-06-01
Jednolite zasady oferowania narzędzi pomocowych przez banki - moratorium pozaustawowe
2020-06-30
Przedłużenie okresu obowiązywania jednolitych zasad oferowania narzędzi pomocowych przez banki – moratorium pozaustawowego