2021-02-24
Komunikat dotyczący spłaty kredytu przed terminem określonym w umowie

PLUS BANK S.A. informuje, że w przypadku spłaty kredytu przed terminem określonym w umowie kredytu konsumenckiego, do którego ma zastosowanie art. 49 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o kredycie konsumenckim, od dnia 1 stycznia 2021 r. PLUS BANK S.A. będzie dokonywać proporcjonalnego zwrotu kosztów udzielenia kredytu metodą liniową, zgodnie ze stanowiskiem Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

W przypadku, gdy do dnia 31 grudnia 2020 r. PLUS BANK S.A. dokonał już zwrotu kosztów udzielenia kredytu ze względu na wcześniejszą spłatę kredytu, do którego ma zastosowanie art. 49 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o kredycie konsumenckim, wyliczonych na podstawie stosowanej dotychczas metody rozliczeń przez PLUS BANK S.A., istnieje możliwość złożenia wniosku o ponowne przeliczenie należnych kosztów udzielenia kredytu metodą liniową i zwrot różnicy wynikającej z zastosowania tej metody. Wniosek o ponowne przeliczenie kosztów kredytu oraz zwrot różnicy kosztów należy złożyć poprzez Formularz Kontaktowy na stronie internetowej PLUS BANK S.A.

Podstawa prawna: art. 49 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o kredycie konsumenckim (Dz.U.2019.1083 j.t.) oraz wyrok TSUE z dnia 11.09.2019 r. (C-383/18) dotyczący wykładni art. 16 ust. 1 Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/48/WE z dnia 23 kwietnia 2008 r. w sprawie umów o kredyt konsumencki oraz uchylającej dyrektywę Rady 87/102/EWG (Dz.U. 2008, L 133, s. 66; sprostowania: Dz.U. 2009, L 207, s. 14; Dz.U. 2010, L 199, s. 40; Dz.U. 2011, L 234, s. 46).

2021-02-23
Informacja prasowa w sprawie zmian do moratorium pozaustawowego
2021-11-30
WAŻNA INFORMACJA: Lista Oddziałów Partnerskich z czasowo zawieszoną obsługą